50 tinten ROOD

Mag ik mij even voorstellen? Ik ben van nature een ginger oftewel roodharig. Zo dat is eruit. Mijn hele leven heb ik een hekel gehad aan de kleur en heb het ook altijd onderdrukt met haarverf. Alle kleuren waren welkom behalve rood. Natuurlijk ben ik niet de enige die rood haar heeft in ons gezin. Het is erfelijk. Mijn moeder was vuurrood vroeger en ergens begin dertig was ze plots spierwit. Mijn grootste angst.
Wit is geen kleur…wit is wit en dat is nog erger dan rood, vooral als je de zestig nog niet bent gepasseerd. Wit haar heeft geen pigment is daarom ontzettend moeilijk te kleuren.

Ik ontmoete echtgenoot en ondanks zijn Surinaamse roots zag ik dat tussen zijn bruin/zwarte haren rode haren zaten. Dat was dan weer de erfenis die wegkomt bij zijn vader die Nederlander is. Een neefje van echtgenoot is tja…………hoe kan ik dat zeggen…..uh….roder dan rood.

Mijn kleuter werd geboren met donker haar. GODZIJDANK! Hij was niet rood! Vraag me niet waarom maar ik was er serieus bang voor. Na verloop van tijd werden zijn donkere haren langzamerhand lichter en als je hem in de zon zet dan schrik je je rot. Rode haren!! Het meest onlogische wat er kan gebeuren is gebeurt: ik vind rood haar sinds kort schitterend. Het kan geen toeval zijn dat al mijn buren kinderen hebben met rood haar. En dan heb ik het niet over twijfelgevalletjes zoals mijn kleuter…nee echt rood. In de zomer als de kinderen buiten spelen in de zon sta ik compleet overdonderd te kijken naar de prachtige kleur die ze hebben.Vreemd dat ik het zolang zo stom vond…misschien ook omdat ik ermee werd gepest. Als vriendinnen lekker bruin terug kwamen van vakantie was ik nog steeds blank of verbrand. Er komt niet echt een lekker kleurtje op deze huid. Als de zon mij ziet ben ik al verbrand, misschien heb ik daarom ook een hekel aan de zomer. Ik moet altijd mijn lichaam bedekt houden om verbranding te voorkomen. En wat dacht je van de sproeten???? pffffffffffff…

Waarom worden roodharigen gepest? Ik heb er serieus eens een tijd over na zitten denken en ik ga het steeds gekker vinden. Het is juist heel bijzonder als je rood haar hebt. Ik heb wat feiten hierover bij elkaar gezocht.

 • Het lijkt erop dat natuurlijke roodharigen een andere pijnwaarneming hebben dan anderen. Al zijn er tegenstrijdige uitkomsten bij deze onderzoeken. Er zijn onderzoeken geweest waaruit blijkt dat roodharigen 20% meer verdoving nodig hebben dan andersharigen.
 • Mensen met van nature rood haar hebben ‘iets’ minder haar~+/ 90.000 haren, mensen met zwart haar rond de 100.000, brunettes 110.000 en blondines 150.000 haren.
 • Rood haar is wel voller en dikker dan andere haarkleuren.
 • Roodharigen hebben meer temperament.
 • Roodharigen zijn eigenwijzer.
 • Roodharigen zijn seksueel actiever dan brunettes of blondines. Duitse wetenschappers schijnen dit te hebben aangetoond.
 • In Denemarken is het een eer om een kind te hebben met rood haar.
 • Ga niet slaan als je in Corsica iemand tegenkomt die op de grond spuugt als je voorbij loopt. Dat is een – vreemde – gewoonte op het eiland.
 • Roodharigen zijn onbetrouwbaar. “Judas, zo wordt gezegd, had rood haar”.
 • Eva had rood haar.
 • Roodharigen zijn heksen. Vroeger geloofde men dat roodharigen ongeluk brachten en dat ze de meeste kans hebben om heks te zijn. Ze werden zelfs verbrand om de haarkleur uit te roeien.
 • Romeinen betaalden een extra premie voor roodharige slaven.
 • Het brengt geluk als je je hand door rood haar haalt. Ik zou eerst even toestemming vragen voordat je dat doet.
 • Roodharigen worden vroeg grijs (feit is wel dat ze eerder wit worden)
 • Roodharigen sterven uit. Volgens sommige berichten zullen natuurlijk roodharigen over 100 jaar vrijwel niet meer bestaan.
 • Over de oogkleur van roodharigen is een discussie ontstaan die is ontkracht door het aan voor te leggen aan de roodharigen zelf. Een feit zou zijn dat maar 1% van de roodharigen blauwe ogen heeft. Dat is niet waar. Dat grijs zeldzamer is lijkt waarschijnlijker
 • Op 19 februari 2015 (over en paar dagen dus) is er een ware Redhead Day in London! En op 4 tot en met 6 september 2015 is er weer een Redhead Day in Nederland. In Breda om precies te zijn. De opkomst vorig jaar was ruim 6.000 roodharigen vanuit de hele wereld.
 • Als niet roodharige ben je ook welkom 🙂

Meer info:
Redheads op Facebook
Redheads op Internet

Ken jij roodharigen? of ben je zelf roodharig? ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn.

19 Comments

 • 3 jaar ago

  Ha! Ik ben niet de enige redhead die verft 🙂

 • 3 jaar ago

  Ik ben van nature ook een redhead. Ik verf ze altijd bruin.maar toch zie je de kleur er door heen. Ik snap je ergens wel! 😉

 • 3 jaar ago

  Leuk dat je mijn blog bent gaan volgen. Welkom. Ja ik ben niet rood maar ik vind rood haar wel mooi maar dat is makkelijk praten. Ik wilde altijd stijl haar vroeger zoals mijn zus en nu ben ik blij met mijn krullende haar dat altijd goed valt. Ik heb een kennis die heeft echt een prachtige kleur rood haar, nu vindt ze het wel mooi maar in haar pubertijd vond ze het vreselijk.

 • Colin
  3 jaar ago

  Ik ben blond maar er zit dankzij mijn vader (rossig rood) wel een pigmentje in. kwam ik pas achter toen ik mijn haar ligh en lowlighten omdat het inmiddels 30+ saai blond was ipv dat echte goudblond van vroeger, maar alles beter dan grijs. Komt er een koperblond tint in wordt het eh … erg rood ipv een blonde kleurnuance. Die roodharigendag is zo leuk om te zien, zoveel mooie kleuren rood zijn er! Gek eigenlijk want vroeger als kind zag ik roodharigen vooral als hele bleke sproetenkoppies en nu zie ik vooral de mooie haarkleur 🙂

 • 3 jaar ago

  Wat leuk om te lezen dat jij rood had willen zijn 🙂 Dat is leuk om te lezen 🙂

 • 3 jaar ago

  🙂 🙂 🙂

 • 3 jaar ago

  Dat is bijzonder! dat je zelf roodharig bent en de kinderen niet, wat jammer.

 • 3 jaar ago

  Ohja! dat is een prachtig woord voor de roodharigen: Delicaat…dat is absoluut waar!

 • 3 jaar ago

  Welke kleur kleurde ze het?

 • 3 jaar ago

  Natuurlijk rood is prachtig! ik zie regelmatig mensen met gekleurd rood, dat ziet er toch minder mooi uit. Sommigen maken het zelfs heel erg bont..brrrrr

 • 3 jaar ago

  Joh, nooit geweten of vermoed…! Ik dacht dat je blond was (bent! :-)) van nature, hooguit wat aan de strawberry blonde-kant. Maar serieus: ik verf het al mijn halve leven in de kleur die jij zo lang zo verfoeid hebt. 🙂 Omdat het een prachtige kleur ís. Een uitgesproken kleur. Opvallend, warm, levendig, en als de zon er vrij spel op heeft, kan het nog zoveel tinten méér aannemen.
  Fijn dat B. je er nu vrede mee laat hebben.
  Onderaan het geverfde (de uitgroei) zie ik al witte haren oppiepen bij mezelf. En: daar ben ik blij mee, want liever spierwit dan donker-nietszeggend-grijs..! Dat lijkt me pas een schrikbeeld. Ooit, op een dag, hebben we wellicht zelfs ook vrede met ons wit geworden haar. 😉

 • 3 jaar ago

  Wij hebben er veel in de familie. Mijn broertje is knalrood. Ikzelf heb een kastanjekleur. Zou best rood willen zijn hoor. Als ik straks écht oud ben en grijs, ga ik het rood verven 🙂

 • 3 jaar ago

  Grappig. Toen ik zwanger was, had ik het met een vriendin over haar zus. Blond en rood. Zij hoopte dat zegeen rood kindje zou krijgen, ik hoopte met haar mee. En jawel, rood zoontje. Voor mezelf hoefde ik niet te hopen want alles was mogelijk maar rood was geen optie, dachten wij. En guess what? Een rode dochter. Ik vind haar prachtig en we krijgen enorm veel opmerkingen over haar haar. En uitsterven? Bijna al mijn vriendinnen hebben gek genoeg een blond en een rood kind. Liefs

 • 3 jaar ago

  mijn schoondochter is gelukkig opgehouden met haar haren te (laten) verven, ze heeft een prachtige haarkleur, mooi (licht) rood, om jaloers op te zijn 🙂

 • 3 jaar ago

  Nee, ik ben niet roodharig en heb geen roodharigen inde familie. Maar ik ben altijd jaloers geweest op roodharige vrouwen. Ik vind de haarkleur mooi maar vind ook dat ze iets heel delicaats over zich hebben. En nu je het zegt: waarom worden roodharigen in vredesnaam gepest? Daar kan met mijn pet niet bij.

 • mevrouw williams
  3 jaar ago

  Ik ben ook roodharig, tegenwoordig met hulp want mijn grijs slaat ongenadig toe. Ik ben nooit gepest ermee, ik heb er vaak profijt van gehad want ik had meer mannen aandacht ;-). Van de verdoving herken ik, en roodharigen bloeden ook sneller en hun stolling is ook langzamer. Geen van mijn kinderen is roodharig, de middelste heeft wel een rode zweem in haar haar.

 • 3 jaar ago

  Ja, het is helemaal de vader…

  sommige baby’s
  worden
  kaal als een biljartbal geboren

  anderen zijn direct de eigenaar
  van zwart, blond of rode haar

  een gril van de natuur
  die kan dienen
  als camouflage voor te lange oren

  Lenjef 😀

 • 3 jaar ago

  Ik vind echt natuurlijk rood haar schitterend! Ik heb altijd rood / roodblond haar gewild. Wel eens geverfd, maar dat ziet er toch meestal niet goed uit als het niet je eigen kleur is (en je ook niet al te veel make-up wilt om je huidskleur te veranderen). Man ook niet, en nee kinderen dus ook niet. Jammer, wel een beetje.

 • onnemeis
  3 jaar ago

  Rood. Mooi! Ik wilde nooit rood omdat mijn moeder rood is van nature en ik wilde als puber en twintiger er per se anders uit zien dan mijn moeder. Mijn haar verkleurt langzaam maar zeker van heel errug blond naar nu zo donkerblond dat het eerder bruin is. En ik leuk het op met roodkoper. Het staat nog goed ook. En het gaat steeds meer krullen. Vind ik ook leuk. Lijk ik toch nog op mijn moeder. Alhoewel die haar verfbeurten gedag heeft gezegd en nu prachtig grijswit is. Staat haar nog goed ook. Ben benieuwd hoe mijn haar zich verder ontwikkelt qua kleur. De kinderen zijn hier blond. Maar ze worden steeds minder witblond in de zomer en wie weet. Rood zullen ze vanzelf niet worden ben ik bang.

Geef een reactie

Related Posts

%d bloggers liken dit: