Lotus Lilly Living a Rollercoaster life

Bril jij nog?

B

Toen ik nog een klein Nursje was, kreeg ik een bril. En met recht BRIL. Lee Towers was er niks bij. Je zag mijn wangen bijna niet meer, zo groot wastie. Als ik foto’s van mezelf terugzie dan slaat de schrik om me hart. Het was verre van fraai.

Gelukkig bestaan er lenzen. Ook ik ging aan de lenzen. Harde lenzen, zachte lezen. Alles geprobeerd. De combi: cilinders en lenzen werkte bij mij niet.
Wat aangeraden werd waren harde lenzen. Voor het werk wat ik toen deed was het waardeloos. Ik had altijd wel iets in mijn oog zitten of ik raakte er weer eens eentje kwijt.
Altijd was daar dan toch de bril. Als ik de voordeur binnenkwam was 1 van de eerste dingen die ik deed, lenzen uit. Bril op! Wat  verademing was dat dan.

Zachte lenzen gingen ook best goed. Dus probeerde ik dat een aantal jaren. Tot mijn hooikoorts de overhand kreeg en lenzen en hooikoortsdruppels weer geen goede combi bleken te zijn

Maar ach, een die-hard stommeling geeft niet op. Nadat alles weer was bijgetrokken gingen de lenzen weer in.

Totdat……………..

Ik een oogontsteking kreeg waar de honden geen brood van lusten. Ik zat er zelfs mee in de ziektewet. Kon weken heel slecht zien en het zag er vreselijk uit. Zelfs de H.A. had zoiets zelden gezien.

De lenzen zijn definitief vertrokken. Komen nooit meer terug. Ik laat ook niet sleutelen aan mijn ogen. We dragen gewoon weer een brilletje.

En wat is het hip tegenwoordig! Zo lopen opeens weer heel veel mensen met een bril op. En niet een onzichtbaar gevalletje, maar het liefst zo groot mogelijk, en zwart! Ik ken zelfs een mensen die een bril dragen omdat ze het leuk vinden maar niet eens een bril nodig hebben. Lachen toch?!

Ik vind het wel tof. Het was in de jaren ’80 toch een beetje een stoffig iets. Maar ondertussen een ontzettend leuk modegadget.

13 reacties

Geef een reactie

 • Ik draag al sinds mijn 10e een bril, maar heb daglenzen die ik echter nooit draag (tenzij om naar zo’n hele-dag-zwemparadijs (nouja, ‘paradijs’) te gaan). Ik vind het niet erg, ik wou alleen veel geld zodat ik er meerdere kon kopen.

 • Ik heb min elf, en heb mijn bril altijd gehaat. Super blij dat ik zachte lenzen met cilinder kan dragen! Zelfs met mijn redelijk hippe roze bril-voor-erbij op voel ik me lelijk… Zal wel een briltrauma zijn denk ik. Jouw bril is echt cool!

 • Ik heb lenzen een keer geprobeerd maar toen gauw weer een bril op. Ik vind het gewoon fijner zitten en leuk om af en toe een nieuwe bril te kopen! Ik vind het trouwens bij jou ook heel leuk staan. x

 • Ik heb al sinds ik 11 ben een bril, niet zulke hele slechte ogen, maar zonder lenzen/bril onwijs hoofdpijn dus al vanaf jong altijd hulpmiddelen gebruikt. Sinds ik 17 ben aan de harde lens en zou ze niet willen missen. Gelukkig ook tijdens de zwangerschap/ontzwangeren gewoon kunnen dragen. Ik heb afgelopen voorjaar een irratie op mijn hoornvlies gehad en toen een week of 8 een bril op gemoeten. Acuut een nieuwe leuke uitgezocht, want ik hield aan mijn zwangerschap een behoorlijke cilinder over en mijn oude bril was daar niet op berekend. Ik gebruik in principe mijn lenzen (precies wat zuster Klivia zegt, altijd scherp zicht ook opzij) Maar mijn huidige bril is zo leuk dat ik die wel makkelijker opzet als ik moe ben of erg verkouden (dan zitten bij mij de lenzen niet zo lekker)

 • Sinds mijn zesde draag ik al een bril en heb inmiddels beid ogen ongeveer -6 en nog wat een cilinder van ca. 2/ Molletje zonder briol. vanaf mijn veertiende heb ik harde contactlenzen, dat gaat beter met mijn ogen dan zachte, Tijdens de zwangerschappen kon ik ze niet inhebben en droeg ik een bril. Net als tijdens periodes met veel medicatie, dan werkt de bril ook niet. Ik heb sinds een paar maanden weer lenzen, maar kan ze niet zo lang dragen als ‘vroeger’. Eerder droge ogen bijvoorbeeld. Zwangeschap (en sommige medicatie) kunnen inderdaad zichtbeïnvloedend zijn in negatieve zin. Dus ik heb ook maar gewacht tot het gros van de hormonen weer weg was voor ik wat nieuw aan heb laten meten. Ik vind de afwisseling lenzen en bril wel fijn. Lenzen beslaan niet en drukken niet op neuzen of oren en worden er ook niet afgetrokken door kinderhandjes.

 • Ik ben benieuwd of je er eentje aanschaft. Het kan wel heel leuk staan vind ik zelf. Wist jij dat in een zwangerschap het zicht wat kan verslechteren?? Na het ontzwangeren schijnt dat (hopelijk) weer bij te trekken.
  Vertelde mijn opticien die de pensioengerechtigde leeftijd ondertussen heeft bereikt. Ik weet dus niet of dat allemaal ook klopt.

 • Hahaha, Lee Towers was er niks bij… 😀 Zo’n bril had ik inderdaad vroeger ook. Ik deed hem nooit op, vond het afschuwelijk. Tot ik bij een volgende controle -3 bleek te hebben en het toch echt op school een probleem begon te worden. Ik ging toen maar direct over op zachte lenzen. Nu alweer zo’n 17 jaar geleden en ik heb er *afkloppen* nog nooit last of ellende mee gehad. Ik heb nog steeds een bril voor “het geval dat” en ’s avonds laat, maar ik voel me er toch nooit echt happy mee. Volgende week moet Manlief eraan geloven en gaan we een montuur voor hem uitzoeken. Toch zelf ook maar eens kijken of er inderdaad misschien dit keer eens iets leuks bij zit 🙂

 • Er zijn idd hele gave brillen te koop.
  Ik heb ooit lang geleden ook eens
  een bril gekocht omdat ik het stoer vond staan.

  Mijn man is inderdaad jaren chef geweest,
  2 jaar geleden verkocht hij het restaurant
  en nu hobby t hij er thuis lustig op los.
  Heeeeeel fijn voor mij, de rest van het gezin, familie en vrienden!
  🙂

 • Ik heb -6 en ben zo blind als een mol. Zonder hulpmiddelen ben ik reddeloos verloren. Ik draag zachte contactlenzen. En een bril, maar alleen als ik net uit bed kom of naar bed ga. Of als ik eens een conjunctivitis heb. Maar ik heb er wel een hekel aan want mijn bril gaat op een gegeven moment zwaar irriteren op mijn neus en achter mijn oren. En buiten dat: als je schuin onder of boven of opzij kijkt, is het daar wazig omdat je dan langs het glas kijkt. Met lenzen heb je overal goed zicht, een zaligheid!

By Lotus Lilly
Lotus Lilly Living a Rollercoaster life

Archief

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 25 andere abonnees

%d bloggers liken dit: