Lotus Lilly Living a Rollercoaster life

Hoezo traag?

H

Ze schijnen wat trager te zijn in alles dan meisjes, werd mij verteld.
Jongens.

Ik kreeg al eens de vraag ‘of hij al zindelijk was’ MAN! Het kind is pas 2.5!
Tjemig…laat hem lekker in zijn luier kakken en plassen.
Geweldig toch? Waarom zo’n klein kind al onder druk zetten om zindelijk te worden?

Het zal er ook mee te maken hebben dat ik het een aanslag vind op mezelf.
Je moet per slot van rekening toch de hele dag door alert en consequent zijn met dat  potje.

Laat ik daar nu gewoon helemaal geen zin in hebben?
Als hij zindelijk is op het moment dat hij naar school gaat ben ik tevreden.
Hij mag van mij gerust nog anderhalf jaar rondkakken in zijn broek.

Weet je? Ik heb twee oudere kinderen, toen zij klein waren deed ik de dingen omdat het zo werd ‘verwacht.’
Daar doe ik nu niet meer aan mee, natuurlijk. Ik laat me niet meer gek maken.

Je kent ze wel vast wel, kinderen die met 5 jaar op zwemles moeten en vervolgens bijna twee jaar lessen en in de tussentijd bijna 3x verzuipen? of al bijna een half zwembad aan water hebben doorgeslikt?
Laat ze eerst maar wat spierballen kweken is mijn idee; als ze iets ouder zijn…zes of zeven, dan hebben kracht in hun beentjes en armen en gaat het zwemmen ze veel makkelijker af.

Dat zindelijk worden was dus geen hot item hier in huis.
Toch kocht ik een poosje terug een potje omdat mijn peuter plots op de wc wilde plassen.

potjeIk zette het potje in de woonkamer, trok de luier uit en de peuter ging direct braaf een plasje doen.
Dat herhaalde zich die dag nog 8x (!!!)
Ik was zwaar onder de indruk.

De hele dag door loop ik langs het schitterende rode potje maar vergeet het kind erop te zetten.
Alleen vergeet hij het potje niet.
Hij zegt nu af en toe dat hij een plasje wil doen en gaat ook iedere keer braaf plassen.

Vandaag zat ik ff met de handen in het haar. Ik kan me niet meer herinneren hoe ik mijn dochters zindelijk heb gekregen.
Toch lijkt het erop dat hij er klaar voor is, hoe kan ik het nu het beste aanpakken?

Is er iemand die hierover wil meedenken?

6 reacties

Geef een reactie

 • Moest even denken, hoor, hoe we dat met Ocker hebben aangepakt…
  Maar ik heb ‘m: met een potjesposter (http://circusweick.wordpress.com/2012/10/21/op-de-pot/) ter stimulans en als beloning, en verder: cold turkey. Van de ene op de andere dag geen luier meer aan.

  Ja, dan krijg je een paar keer een natte broek. Of erger: een bruine broek. Maar op die manier voelde/merkte hij zélf wel des te meer de reden van het op de pot/wc ‘moeten’ plassen.
  Dat in combinatie met de potjesposter (per plas/poep in de pot 1 potje mogen inkleuren, 5 ingekleurde potjes = een klein cadeautje) en flink prijzen iedere keer dat er een bezoek aan pot of wc was afgelegd, zorgde ervoor dat hij enorm snel zindelijk werd. Ook ’s nachts (!!).
  We stonden er zelf van te kijken, zo snel en goed als het ging.

  Belangrijkste voorwaarde is wel, dat hij er zelf zin in, en belangstelling voor heeft. Dat lijkt hij dus al volop te hebben?
  En dat hij kan aangeven dat hij voelt dat hij naar de wc moet.

  Ocker was al goed en wel 3 toen we hiermee begonnen. Ik heb me ook niet laten opjutten door de ‘norm’, en door de zogenaamde succesverhalen van anderen. (Sommigen kunnen nogal pronken met hun zogenaamd alláng zindelijke kind, – bijna even oud als die van jou, dus dan komt de vraag of jóuw kind al zindelijk is natuurlijk rap daarna – en ondertussen trekken ze ’t nog wel steeds een luier aan: ‘ja, want… we zijn nu wat langer weg van huis.’ Eh… juist. Nog niet zindelijk, dus. Kom daar dan gewoon voor uit, trut. ;-))
  Het gaat erom dat ze er zelf aan toe zijn, dát moment pak je.
  Hetzelfde plan wilde ik ook gaan aanhouden voor het leren fietsen, zwemmen, enz. Want wat je zegt: laat die lichamen eerst maar eens sterk genoeg worden, spieren kweken. Dan hoeft het ook minder een eindeloos lang gerekt ‘drama’ te worden. 😉

 • Geen druk op leggen werkt m.i. het beste. Die luierbroekjes zijn ideaal, ik vind die van de Lidl fijn. Wij zetten toen er zijn was en paar dagen achter elkaar het desbetreffende kind met regelmaat op de wc. Bleef het luierbroekje droog, dan mocht de luier uit en was het en kwestie van af en toe en plasje dweilen. Maar al snel waren ze zindelijk. Het meisje was inderdaad het snelst. De middelste heeft nog wel steeds problemen met de ontlasting (verliest vaak kleine beetjes) en gaat daarvoor binnenkort naar een speciale groep in het ziekenhuis. Maar dat is een geval apart ;-).

 • denk er precies als jij over! hier allemaal pas rond 3 en half zindelijk. meisjes ook eigenlijk zo goed als meteen ’s nachts droog, maar oudste heeft nogal eens ongelukjes als het erg druk is. zoon nog steeds niet ’s nachts droog. Ze slapen echt te vast,
  hoewel ik nu met zoon toch wel wat voel alsof ik er ‘iets mee moet’.

  maar ik ben helemaal voor die luierbroekjes: je scheurt de zijkanten gemakkelijk los als er een drol in zit, maar om te oefenen op potje is het ideaal.
  Wat knap dat hij al zo er mee bezig is uit zichzelf! XX

 • Doe hem een luierbroekje aan en zet hem iedere keer als jezelf gaat plassen ook even op het potje (als ie zelf wil tenminste). Zo deed ik het hier bij mijn dochter die het zelf ook erg interessant vond. Succes.

 • Volgens mij heb je gelijk: waarom pushen? Hij gaat het vanzelf interessatnt vinden en er op zitten. Ik heb hier wel wat gepusht bij de jongste, en die kreeg op een bepaald moment verstoppingen/angst voor de wc. Of er een relatie is… ik weet het niet! Maar het kost jou in ieder geval veel minder moeite als hij er zelf klaar voor is.

 • De ervaring : eerste meisje was met 2 overdag en met 3 snachts zindelijk, meisje 2 was met 3,5 overdag zindelijk en met 4 snachts (maar had bij het minste of geringste terugval) jongetje was met 3,5 zindelijk overdag en met 6 snachts.

  Ze zijn later, dat klopt maar ik zou er met 2,5 absoluut nog geen druk op leggen. Ze moeten zelf het verband kunnen leggen tussen de druk in de blaas, het plassen en het potje. Dat duurt gewoon even, geef hem de tijd, stimuleer hem positief maar wees absoluut niet boos als het niet gaat.
  Hier thuis zeggen wij altijd als ze 18 zijn is het allemaal goed gekomen 😉

By Lotus Lilly
Lotus Lilly Living a Rollercoaster life

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

%d bloggers liken dit: