Inmaken

I

Het is hier in de omgeving een heel gebruikelijk ‘iets’ om bonen in te maken in het zout.
Je hebt daarvoor nodig:

IMG_1397

Zout! Beter teveel zout dan te weinig vertelde mijn eigen tuingoeroe.
IMG_13993

Een ton is ook geen overbodige luxe, en natuurlijk hebben we bonen nodig. Normaliter worden er snijbonen gebruikt, in mijn geval gebruikte ik gewone sperziebonen, nouja…….gewoon…..spekbonen om precies te zijn.

De bonen worden door het zout gehusseld en met een beetje voorzichtig duwen ontstaat er pekel.
Als de pekel op de bonen ligt dan gaat er een doek op de bonen, de deksel gaat erop en dan laten we het tot eind november staan. In de tussentijd trekt het zout in de bonen en dat geeft een hele lekkere smaak. Het is een typisch wintermaaltje, met kerst wordt het ook veel gegeten.

IMG_1398

Het ziet er heftig uit, niet? Je kunt het ook niet zomaar uit de ton in de pan doen en vervolgens direct eten.
Meerdere keren moet het worden afgegoten om het vele zout weg te koken, aan de smaak doet het niks af als het zout bijna verdwenen is, het is een ongelooflijk lekkere – ouderwetse- maaltijd.

Heb je nu geen moestuin en geen ton enz enz……dan kun je het ook in de supermarkt kopen, het ziet er dan zo uit.
foto-7

Het is echt de moeite waard dit eens te eten, met een rookworst erbij of een bal gehakt.
Eet smakelijk !

 

 

 

 

3 comments

Geef een reactie

By Lotus Lilly

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 26 andere abonnees

%d bloggers liken dit: