Internetloos op vakantie

Tijdens onze week in Frankrijk maakten we er een sport van woorden op te diepen die Frans zijn maar in de Nederlandse taal zijn verweven.
Op school heb ik wel een aantal voorbeelden gehoord maar tijdens onze autoritjes kwamen we steeds meer woorden op het spoor.

Bij thuiskomst zocht ik op Wikipedia naar de verklaring.

Het Frans is in Nederland jarenlang de voertaal geweest van de elite. Dit valt bijvoorbeeld te zien aan het Nederlandse wapen, waar Je maintiendrai (“ik zal handhaven”) in staat. Het Frans wordt echter steeds minder gesproken.
Het Frans was vooral in de 17e, 18e en 19e eeuw de taal van de Europese elite

Naarmate de invloed van Frankrijk afnam in Europa, nam de invloed van de Franse taal ook af. Toch oefenen het land en de taal nog steeds een grote aantrekkingskracht op Nederlanders. Dit valt al te zien aan het feit dat Frankrijk al jaren de populairste vakantiebestemming is van Nederlanders. Ook zijn er heel veel Franse woorden in het Nederlands te vinden (garage, bureau, portemonnee, lingerie). Andersom heeft ook het Nederlands sporen in het Frans achtergelaten, en niet alleen op terreinen als de scheepvaart (matelot: matroos) en de waterwerken: polders en digues (dijken). Ook woorden als bière (bier), drôle (drol: grappig) en boulevard (bolwerk) komen uit het Nederlands.

Tja, ooit wel eens op school geleerd maar het was uit mijn hoofd verdwenen  😎

Wat mij zwaar viel was het gemis van het internet tijdens die week. Ik wist wel dat ik een digitale junk was maar toch……internet is belangrijker dan ik vermoedde.
Het viel mij op dat ik als ik ergens aan dacht of iets hoorde of zag, dat ik dat even wilde checken op het internet.

Een voorbeeld: Na een aantal Fransen te hebben gezien vroeg ik mij af waarom de mensen in het Zuiden van Europa een Mediterraans uiterlijk hebben en mensen uit Noord Europa een ‘Noords’ uiterlijk.
Donkere huid bevat meer melanine, een stof die beschermt tegen de gevaarlijke UV-stralen van de zon, en zo huidkankers voorkomt. Een bleke huid kan dan weer vlotter vitamine D produceren, een proces waarvoor zonlicht in de huid moet kunnen dringen. Dat zou kunnen verklaren waarom er van zuid naar noord, van meer naar minder zon, een geleidelijke verbleking van de aangeboren huidskleur is. De evolutie heeft voor elke streek de meest geschikte huidskleur uitgeselecteerd, met de beste balans tussen UV-gebonden ziekten en vitamine D-gebonden ziekten.

Of de vraag waarom Nederlanders langer zijn dan mensen uit andere landen. In een nutshell: Nederland is een rijk land net als Scandinavische landen, hoe rijker het land, hoe langer de mensen.

Dat ik honger naar het antwoord niet direct kon stillen viel me zwaar…en zo waren er nog meer dingen die ik zag of bedacht waarvan het antwoord op zich liet wachten.
Ik bedenk mij net dat ik nog wil opzoeken waarom daar ander soort koeien rondlopen 😯 .

Ik ben wat dat betreft een nieuwsgierig mens die van veel dingen ook veel wil weten.
Maar goed, dat is best lastig als je geen internet hebt.

Hoe doe jij dat tijdens vakantie? Houd je er rekening mee dat er WIFI moet zijn?

4 Comments

 • 4 jaar ago

  Dikke kus terug!!! ♥
  De reis was een verschrikking, ondanks de cocktail van pillen die ik had ingenomen. De 11 uren in een auto zijn wat mij betreft verleden tijd.
  Ik denk dat er dicht bij huis ook genoeg plekken zijn die het waard zijn om te bezoeken 😉

 • 4 jaar ago

  Ohja! de vakantie was heerlijk en de Dordogne is prachtig, onvergetelijk.
  De rust en de natuur was een welkome afwisseling, ik kreeg positieve vibes van de nieuwe omgeving.

  Misschien dat er wel een soort logica zit in dat verhaal met die schuldsanering: het is namelijk wel een goede manier om werk te vinden o.i.d.

 • Ilona
  4 jaar ago

  In de Kerstvakantie waren wij een weekje in Duitsland op een boerderij; geen wifi. Kan op zich best zonder maar leuk is anders…Volgens mij wordt internet tegenwoordig in NL als een basisbehoefte beschouwd ik hoorde dat als je in de schuldsanering moet dat men je computer en internetabonnement niet mag afnemen. Er kan ook steeds minder zonder internet. Ik merk dat aan mijn moeder die geen computer heeft. Een heleboel zaken regel ik online voor haar en ik print haar bankafschriften die ze anders wel via de bank kan krijgen maar daar fors voor moet betalen…
  Hoe was de vakantie??Dordogne lijkt mij mooi.

 • Ingeborg
  4 jaar ago

  Ik zat vorige week op een camping met de meiden. Er was wel een KPN hotspot maar dat heb ik niet genomen. We hebben de tv zelfs bijna niet aangehad.
  Romaan heeft geknutseld, met haar pop gespeeld en schelpen gewassen die ze had gevonden, Saar heeft in een week 9 boeken uitgelezen, ik drie en wat zitten schrijven. Kaarsje aan en een grote pot thee erbij, heerlijk!
  Ik heb juist af en toe zo’n week of nog beter in de zomervakantie drie weken nodig om een beetje bij te laden.
  Johan is toen hij er ook was nog wel een paar keer richting weg gelopen om te kunnen appen of het weerbericht te bekijken:-). Ik vond het zelfs niet zo erg dat mijn telefoon vrijwel geen bereik had.
  Af en toe met elkaar een apparaatloze dag is ook wel lekker, puzzelen, lezen, wijntje, praten, muziekje, spelletje.

  Maar wiki raadplegen, facebooken, mailen of een leuk blog lezen is dan thuis ook weer heerlijk:-)
  Hoe ging de reis eigenlijk, viel het mee?

  Dikke kus

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: