Neem jezelf serieus

“Neem jezelf eens serieus”, wat het advies van therapeut vanmorgen.
Dat is lastig. Erg lastig.

Ik weet ook wel dat piloot worden buiten mijn mogelijkheden ligt, de oorlog sussen in Syrië kan ik ook niet bewerkstelligen.
Maar dat ik gewoon de dingen niet kan doen die ik vroeger wel kon vind ik onacceptabel. Ik drijf mezelf over grenzen heen alleen omdat ík vind dat ik het moet proberen.

Nee, zeggen kan ik niet, ik probeer het niet eens. Liever nog trek ik weer een denkbeeldige grens over om een ander te pleasen, want hé, wat een ander kan, moet ik ook kunnen.
Hoezo, niet naar buiten durven? ‘KOM OP NURSE!! STEL JE NIET AAN!’ dat geschreeuw hoor ik in mijn hoofd. En dan ga ik ook, ik kan enorm streng zijn voor mezelf, was ik maar eens wat strenger voor mijn omgeving.

Maar nu gaat het roer om, moet het roer om, want als ik doorga zoals nu, dan gaat de milde dissociatie over in de ernstige vorm, waarbij ik helemaal geen gesprekken meer kan voeren en om kort te zijn: niet meer kan functioneren. Ik kan minuten naar de wasmachine turen zonder te weten hoe ik hem aan de praat krijg; té bizar voor woorden. Daarbij kan ik zelf en anderen in levensgevaarlijke situaties belanden.

Afijn, een leuk moment had ik vandaag ook: terwijl ik zat te wachten in de hal van het zknhs kwam er een bekende naast me zitten. Het was een taxi chauffeur die mij regelmatig op en neer rijdt, deze keer kwam hij mij niet halen maar kwam even ‘gezellig’ buurten, hij had pauze en zou een uur later pas zijn volgende rit hebben. Iemand die de tijd neemt om een praatje met mij aan te gaan, dat vind ik dan weer bijzonder.

 

3 Comments

 • 3 jaar ago

  Helemaal waar! en dat is ook precies hetgeen ik me voorgenomen heb afgelopen week. Ik steek geen energie meer in mensen en dingen waar niets van terug komt.

 • 3 jaar ago

  Dat is zeker bijzonder, en dat zegt ook wat. Want de beste man gaat heus niet voor een praatje naast iedere bekende neus zitten die hij weleens in zijn taxi heeft. 😉

  En het is (en blijft, vrees ik) een van de lastigste dingen om te leren en om in de praktijk te brengen, iedere dag weer; jezelf serieus nemen, jezelf níet de maat nemen, níet die vergelijking maken met wat anderen allemaal ogenschijnlijk met hun vingers in de neus wél doen en voor elkaar krijgen.
  Het gaat om wat jij kunt en wilt, en hoe je jouw energie daarbij verdeelt. Alleen als je op die manier en vanuit jezelf handelt, handel je juist. Want dan leer je dat je, wanneer je braaf steeds vooral naar jezelf luistert, je uiteindelijk veel meer durft en kunt dan je dacht, en dat je daarin sprongen maakt. En een keer een sprongetje terug moeten maken? Dat is heus niet direct helemaal terug bij af.
  Zet ‘m op!
  Vaak denk je ook veel negatiever over de mogelijke reacties van anderen (‘ze zullen het wel slap van me vinden als ik dit afzeg…’) dan nodig en dan waar is!

 • 3 jaar ago

  Is makkelijk gezegd, jezelf serieus nemen. Doe het maar eens…

Geef een reactie

Related Posts

%d bloggers liken dit: