Lotus Lilly Living a Rollercoaster life

Smetvrees

S

De laatste tijd begint het steeds meer op te vallen dat ik veel dingen onhygiënisch vind. Zo valt het me op dat veel mensen hun handen niet wassen na een toiletbezoek…aaargghhhh.

Volgens mij is het ook heel normaal om je handen te wassen voordat je gaat eten of voordat je een maaltijd bereidt.

Als je op mijn aanrecht leunt dan blijf je er niet aan plakken, het gebeurt mij wel eens dat ik bij anderen blijf plakken gattttttttttttverrrrr

Afgelopen week stond ik te wachten bij Bakker B. en zag ik dat het meisje achter de balie met haar handen door haar haren ging en vervolgens gebak en andere dingen met haar handen uit de vitrine haalde. Mijn eetlust was bijna direct weg. In grotere steden zie je dat er handschoenen worden gedragen door de mensen die met eten bezig zijn, dat hebben ze hier nog niet ontdekt, blijkbaar.

Waar ik helemaal onpasselijk van wordt zijn lichaamsluchtjes, ik kan dan ook niet zonder walging naar iemand kijken die ruft. Sommige mensen hebben van die vette kuiven waarvan je ruikt dat ze hun haar amper wassen, of zweet, volgens mij hoeft dat echt niet nodig te zijn.

Als ik ergens naar het toilet ben geweest raak ik ook geen deurkrukken meer aan als ik de ruimte verlaat, de kans zit erin dat de persoon voor mij de handen niet heeft gewassen namelijk.

Ik moet de neiging onderdrukken om in winkels – zoals de slager- achter de toonbank te springen om zélf mijn kostje bij elkaar te rapen.

Misschien dat meer mensen bovenstaande herkennen maar ik heb nog een paar dingen die op smetvrees kunnen duiden:

 • Ik vind het niet fijn om op het knopje in een lift te drukken
 • Handen schudden vind ik ook vies.
 • Alle kleding die ik koop wordt eerst gewassen en zeker NIET gedragen
 • Ik zet ook niet graag mijn handtas op de grond in taxi’s of andere plekken dan mijn eigen huis
 • Bij sommige mensen ligt al 15 jaar een tapijt in het huis!! als ik zie wat ik wekelijks van de grond opdweil…..dan snap ik niet dat mensen nog tapijt in huis hebben of erger nog, er languit op liggen.
 • Dan heb je nog de magazine’s die je aantreft in wachtruimtes, ik dwing mezelf ze op te pakken en door te bladeren maar ik vind het viessssss.

Een aantal van bovenstaande dingen zijn nog niet zo heel lang aanwezig, ik vraag me dan ook af of het iets is wat meer voorkomt bij mijn ‘toestand’ of dat veel mensen het herkennen? Ik doe hier de was dus is het nog nooit opgevallen maar er gaan op een dag wel 2 theedoeken, 3 vaatdoeken en ook 3 handdoeken in de was. Als ik twee keer mijn handen heb gedroogd vind ik het wel mooi geweest met die doek.

Hoe ga jij om met hygiëne?

 

 

16 reacties

Geef een reactie

 • Ik denk dat iedereen wel eens een luchtje bij zich draagt na hard werken of als het warm is, niks ergs.

  Het is erg als je ergens binnen komt en je ‘ruikt’ iemand, sommige mensen stinken enorm naar rook bijvoorbeeld…dat vind ik heel erg vies.Een juf op de peuterspeelzaal had een vreselijke zweetlucht om zich heenhangen, snap niet dat ze het zelf niet rook omdat het echt opviel, als je de deur open deed kwam de meur je aanwaaien. Zo’n vrouw ruikt dat blijkbaar niet en wordt er ook niet op aangesproken. yaiks 🙁

 • PS je schrijft ook nog iets over lichaamsgeur. Ik ben nogal een zweterd. Ik douche me vaak, draag schone kleding en gebruik deo en dergelijke. Maar toch komt het dan soms voor dat je mij na een warme dag of spannende dag wel ruikt. zodra ik het merk doe ik eruiteraard wat aan als de situatie dit toelaat, maar soms is er op dat moment even geen oplossing voor handen. Maar ik ruik echt niet naar dagen oud zweet dat dan weer niet.

 • Leuk om alles te lezen hierboven. Wc bezoek vereist inderdaad handen wassen. Vaatdoeken dagelijks en hand/thee doeken 2 a 3 keer per week. Handen wassen voor het koken en soms tussendoor (afhankelijk wat ik aan het bereiden ben) nog wel een paar keer. Overigens was ik ze dan meestal niet nog een keer voor ik daadwerkelijk ga eten. Wel als een ander de maaltijd heeft bereid. Maar deurklinken, liftknopjes ed allemaal geen punt. Overigens voor vakantie altijd wel zo’n desinfectie in de auto voor de wc onderweg, het is dat je echt moet dat is vaak erg vies en dan ben ik blij met zo’n gelletje. We proberen Zoon ook te leren hoe het hoort en laatst waren we samen aan het koken, dus handen wassen voor we beginnen. Hij had de paprika gesneden en proefte een stukje waarbij zijn vingers lekker werden afgelikt. Prima maar nu dus eerst weer handen wassen zei ik, mmm dat was toch minder dacht hij maar goed hij begreep het wel na mijn uitleg. Maar het gaat ook vaak genoeg mis hoor, dan komt hij thuis na een dag school en dan is hij echt zwart en vraag ik of hij zijn handen heeft gewassen na het buitenspelen (vaak in de zandbak) oepsie zegt hij dan. Maar gaat dan wel braaf zijn handen wassen. Huishoudelijk gezien ben ik geen grote poetser, maar aanrecht is wel schoon en tafels ook. Maar stof kan je hier wel vinden, plak niet,

 • Yessssss, dat scheelt :-). Nou, als jij dat keurig vond, dan heb jij jezelf wel onder controle op smetvreesgebied 😉 <3

 • In eerste instantie was mijn idee om eens te polsen hoe het bij anderen is en ik ben dan ook blij met alle reacties. Ik mag wel constateren dat een aantal zaken overeen komen met anderen, dat lucht op. Al besef ik ook wel dat sommige dingen een beetje uit de klauwen kunnen gaan lopen. Wie weet ga ik het gesprek erover wel aan met de shrink….maar de moed daarvoor moet ik nog ergens vinden. Ik heb al genoeg op mijn bord liggen en heb weinig trek er dingen aan toe te voegen. De hoop dat het plots over kan zijn is aanwezig, althans bij mij 😉

  oh en bytheway Onnemeis, jouw huis was keurig hoor! 🙂 niks op aan te merken ♥

 • Leuk onderwerp, leuk om de verschillende reacties te lezen. Als ik het zo bekijk, heb ik niet zo’n last van smetvrees. Ja, elke dag een schoon vaatdoekje (als ik het niet vergeet) en twee of drie keer per week de theedoek en handdoek. Maar de handdoeken gebruik ik in principe om schone handen mee af te drogen, dus ach.. Het is dat mijn kinderen het nog niet zo nauw nemen met het begrip schone handen. Ik moet ze herhaaldelijk zeggen voor het eten en na toiletbezoek te wassen.

  Van anderen ben ik niet zo vies. Ik kan wel slecht tegen nare lijfluchtjes. Maar handen schudden, knopjes, deurkrukken, kleren in een winkel passen en thuis meteen dragen: geen probleem.

  Een poetsvrouw ben ik ook al niet. Het is niet onverantwoord vies, maar heel schoon is het ook niet. Bij mij overheerst de gedachte dat de kinderen zo mooi wat weerstand opbouwen. 😉

  Als ik jouw verhaal lees, vind ik het wel een beetje beklemmend omdat het je zo veel last bezorgt. Maar hé, dat ben ik. Ik kan me ergens wel in het advies van Kliefje vinden. Misschien toch eens overleggen met de shrink. Het zou vervelend zijn als dit gevoel groter zou groeien en zou gaan overheersen.

 • Veel dingen zijn herkenbaar .Als ik boodschappen gedaan heb en een mandje of kar gebruik was ik echt mijn handen wel thuis ,echt goor de gedachte wie daar allemaal aanzitten .Als ik in de flat van mijn Dochter geweest ben en ik ”moet” om wat voor reden ook de trapleuning gebruiken was ik mijn handen als ik bij haar binnen ben ,dat trappen huis is zo vies.De jongen van de vleeswaren afdeling stond ”lekker” in zijn hand te hoesten en toen hij vroeg wat ik wilde heb ik hem gezegd eerst zijn handen te wassen ,bleggghhh .Vaatdoekjes en keuken en theedoeken 2 x per dag schoon .Elke dag douchen want lijfluchtjes zijn uit den boze ,maar elke dag douchen is voor mij al heel gewoon vanaf mij jeugd omdat ik dat prettig vind .Soms denk ik wel eens dat ik op de rand balanceer .
  Gr Elisabeth

 • IK ben heel schoon op mezelf, was ook zeer regelmatig mijn handen, houd keuken en toilet schoon. Maar zo erg al jij? Nee, zeg, ik zou hartstikke moe van mezelf worden.

  Btw: ik verschoon elke dag het vaatdoekje, soms 2 keer. Maar handdoeken en theedoeken gaan enkele dagen mee.

  Zou eea toch eens met de psych bespreken als ik jou was.

 • Vaatdoek wordt dagelijks vervangen. Thee- en handdoek minder vaak maar we zijn dat ook maar met z’n tweeën in huis. Handen was ik regelmatig, na toilet en idd ook na het boodschappen doen.

 • Daar zeg je wat… Bij Otis heb ik het minimaal verplichte aantal uur kraamzorg aangevraagd (dat is 8 of 9 uur, meen ik, verspreid over een week) en ik ben van plan dat deze ronde weer te doen. Niet omdat ik vreselijke ervaringen heb, maar… nou ja, ik denk dat mijn autisme er absoluut mee te maken heeft; ik vind het ronduit vervelend om wildvreemde mensen zó klaboem intiem bij je te laten. Stom misschien, maar zo voelt dat. Niet eens zozeer omdat ze je kind verzorgen, en los daarvan ben ik BLIJ met het stukje medische zorg/bewaking (al was Ocker geel aangelopen zonder dat de kraamhulp er ook maar iets van zei; de verloskundige die voor controle langskwam gaf haar een flink standje waar ik bij lag; had zíj dat niet al gezien?!) zowel van het kind als van mijzelf (de hechtingen, bloeddruk), maar het indringende ervan… daar heb ik serieuze moeite mee. Zaken als voorkeur voor een niet-roker kun je gelukkig aangeven, maar daar zou ik ook beroerd van worden. Vorige keer heb ik ook duidelijk mijn voorkeur voor een niet-klepper opgegeven. 😉 In je kraambed, zeker de eerste dag, wil je kunnen slapen wanneer dat tussendoor even een halfuurtje kan. Dan wil je niet dat de kraamhulp ie-de-re minuut die ze met een kop thee wil zitten bij jou op bed komt hangen om gezellig tegen je te keuvelen over het weer en deze buurt en andere kraamgezinnen. De tweede hulp neuriede dolgraag ‘Heb je even voor mij’ terwijl ze tussendoor aan mij (plat in bed) vroeg waar alles lag (we hadden twéé kastjes met elk drie laatjes boven de commode hangen; zoek zélf even als je iets niet direct voor je neus ziet liggen, vraag de moeder niet bij álles wat je nodig hebt waar het ligt, net wanneer zij probeert te slapen, denk ik dan). En dan de vraag of de stagiaire ook even naar je hechtingen mag kijken…
  Sorry hoor, ik loop even leeg op dit onderwerp. ;-D
  Toch zijn er absoluut ook hele lieve, rustige en kordate vrouwen aan het kraambed geweest. Die me handigheidjes hebben bijgeleerd, me geruststelden, die gewoonweg aan me zagen wanneer ik me even wilde kunnen terugtrekken in mijn bed. En die zijn meer waard dan goud.

 • Ohww….gatverrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr….neuspeuteraars!! yaiks!!! ik ben zo blij te lezen dat ik niet de enige ben!! Spinraggen vind ik minder erg dan plakkende viezigheid. Hondenharen liggen hier ook wel op de grond maar dat is iets waar je weinig aan kan doen, ook al stofzuig je 2x op een dag. Het is een kwestie van bijhouden zodat het niet de spuitgaten uit loopt.

  Weet je, nu je erover begint, ik had zo’n moeite met mijn kraamverzorgster die rookte en uit haar mond stonk terwijl ze mijn kleine hartje een luiertje omdeed. En dat ze minimaal haar handen wastte maar wel aan mijn eten zat. Ik vond dat vreselijk. Dat heb jij dus straks ook weer, weer zo’n muts en ook visite die aan je beebietje wil zitten en geen schone handen heeft.

 • Ik herken veel dingen uit jouw opsomming, zo niet alles. Als ik me bijvoorbeeld bedenk hoeveel leuningen, deurklinken, knopjes (van treindeuren, voetgangersoversteekpalen, …) en dergelijke ik al niet heb aangeraakt voordat ik op mijn werk ben aangekomen..! Sinds de zoveelste verkoudheid tijdens de eerste maanden van mijn zwangerschap (en bedankt medereizigers, voor het aansteken, ik vóelde me al beroerd!) was ik mijn handen steevast als ik op het werk of thuis ben aangekomen, én na ieder supermarkt- en winkelbezoek. Mijn moeder leerde me al dat je altijd je handen zorgvuldig dient te wassen na toiletbezoek, hoe kortstondig dat bezoek ook was. En ik was ze ook voordat ik met mijn handen ga eten.
  Qua huiskuisen ben ik daarentegen niet bepaald een hygiënewonder te noemen… 😉 Spinraggen en dergelijke alom vertegenwoordigd. Je moet érgens een beetje weerstand van opbouwen. 😉 Maar de hand-, thee- en vaatdoeken ververs ik dagelijks, als het echt te bont is geworden (vaatdoekje) zelfs meermaals op een dag.
  Waar ik bijvoorbeeld slecht tegen kan; een schuursponsje wat al tijden in de gootsteen ligt en daar al het vuil en bijvoorbeeld afgietwater (koken) op ligt te vangen… weg ermee.

  Nog zoiets; laatst zat ik in de bus achter een man die ongegeneerd in zijn neusgaten zat te pulken, op zoek naar een buit. Gat-ver-re-damme.
  En dat is dan een kerel die er verder prima verzorgd uitziet. Zo eentje die een halfuur later op zijn kantoorklerkplek aankomt en de klant een hand geeft.

 • Interessante blog. Een groot deel van de dingen die jij beschrijft heb ik ook wel. Mijn handen was ik vaak, vooral ook na het boodschappen doen, wat krijg je daar smerige handen van. Alleen vaat- thee- en handdoeken worden hier maar één keer per dag vervangen. Banken (in de wachtruimte) in ziekenhuizen e.d. maar vooral in treinen vind ik smerig, vreemde toiletten ook en dat van de deurklink heb ik ook brrr. En uiteraard neem ik ook nooit iets van die hapjes die in de supermarkt worden gepresenteerd en waar iedereen al met zijn vieze jatten heeft aangezeten.

 • Ik was mijn handen -tig keer per dag, zeker na wc-bezoek en voor/tijdens maaltijbereiden, en voor het eten. Aanrecht is altijd schoon, doekjes vliegen zo’n 3x per dag de wasmand in. Daar laat ik ze eerst hangend drogen, anders gaan ze stinken. Blegh. Toch is dit alles normaal vind ik. Gewone hygieneregels om niet ziek te worden. Dat andere mensen niks of weinig aan persoonlijke hygiene doen is vies! Dat met deurklinken heb ik ook wel. Maar ik heb tegenwoordig zo’n klein flesje bij me om tussendoor mijn handen schoon te maken.
  Verder ben ik eigenlijk nergens vies van: bij mijn vader geef ik iedereen een aai over de bol, neem mensen bij de hand, zet mijn tas op plekken ……nou ja. Geen smetvrees dus.

Lotus Lilly Living a Rollercoaster life

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

%d bloggers liken dit: