• Moestuin

  Webshop

  Ik heb sinds deze week een webshop gemaakt voor de spullen die ik van mijn tuin heb geoogst. Ik heb de tincturen er nog niet in gezet maar als daar belangstelling voor is dan kan ik die ook in de webshop opnemen. De komende maanden zal ik er de zelfgemaakte crèmes inzetten waar de geneeskrachtige Calendula in verwerkt wordt.

  Hier is de link http://www.moestuinlilly.nl

  Neem gerust een kijkje en als je vragen hebt dan hoor ik het graag 🙂

  XoXo

 • Moestuin

  De week in foto’s #3

  Er liggen plannen om het huis te verbouwen (huis is gebouwd in 1902) en de vloer moet worden vervangen. Een flinke klus waar erg veel bij komt kijken. De hele benedenverdieping moet eruit inclusief de huidige keuken. We krijgen er straks wel vloerverwarming in. Maar de verbouwing an sich is nogal een een ‘dingetje’ qua logistiek. Deze week stond in het teken van het maken van een stappenplan, het bedenken wat voor soort keuken we erin willen enz enz…

  Mijn zoontje ging weer naar school afgelopen maandag. Hij had er enorm veel zin in. Het was uiterlijk voor hem ook een fijne dag om zijn vrienden – en het meisje waar hij heimelijk verlief op is – weer terug te zien.
  Ik vertrok meteen richting tuin. De aanhoudende droogte zorgt al voor wat problemen op de zware kleigrond en ik leende van mijn tuinvriend een aggregaat en dompelpomp om mijn land te besproeien.
  Uren later, waarbij ik stijf stond van de spier- en rugpijn was het tijd voor koffie.
  Koffie met het laatste stukje chocolade wat ik voor moederdag kreeg.
  Een pasgeboren kuikentje. Bij uitkomst zijn ze nat. En ze gelig met grijs. Dat komt omdat de huid van een zijdehoen grijs is. Dan lijken ze vies maar dat is natuurlijk niet zo. Het kuiken wordt net zo mooi als de moeder op de achtergrond. En dat is een plaatje hoor….De moeder heeft trouwens wat geel in haar vacht rondom haar bek. Dat is omdat ik haar tijdens het broeden vloeibare (gele) vitamines geef. Een kip komt die weken nauwelijks van het nest af. Ze eten vrijwel niks en drinken ook nauwelijks. Ze verzwakken daarom nogal behoorlijk. Daarom probeer ik haar via het water gezond te houden.
  Dit kuikentje is een paar uur oud en ondertussen mooi opgedroogd.
  ik maakte Surinaamse kip. Een heerlijk en simpel gerecht wat gretig aftrek vindt hier in huis. De borden worden nog nèt niet afgelikt 🙂

  Fijn weekend! jullie nog plannen?

  XoXo

 • Moestuin

  Welkom :-)

  Kijk nou….! Ik heb mijn eigen stukje internet weer terug. Mijn oude stekkie zonder reclameblokken en mijn eigen mail en nog zoveel meer voordelen.

  Het was geen noodzaak maar werd wel interessant aangezien ik deze plek een jaar lang gratis mag bewonen, ik hoefde er daarom niet lang over na te denken. Het is wel een gedoe om alles goed overgezet te krijgen maar ik denk dat het aardig is gelukt.

  Verder is het ook heel erg fijn dat de storm die over het land is getrokken geen schade heeft aangericht op mijn tuin bij mijn kippen. Denk niet dat die kans dan ook klein was, verre van dat. Ieder jaar moet ik stukken van daken terug slepen uit weilanden van de buren. De wind kan aardig spoken. Ik heb meerdere hokken staan en ik ben zondagochtend dan ook nog druk geweest voorbereiden te treffen. Nog meer stoeptegels en bakstenen op de daken gelegd (gegooid) en alles kan wat vliegen binnen gezet. Mijn tuinbuurman had minder geluk, zijn dak was wel verdwenen en de glazen puien van zijn kas waren naar binnen geblazen en hadden een enorme ravage aangericht. Ik ben vervolgens gisterenochtend druk geweest om hem te helpen met het dichtmaken van zijn schuur. Die oudjes zijn bijna allemaal boven de 80 en ik kan het niet over mijn hard verkrijgen ze alleen te laten martelen.

  Zondag was een slechte zondag wat dat betreft. Mijn kippen zijn afhankelijk van mij en die druk voel ik iedere dag. Niet dat ik daar een probleem mee heb, maar ik wil het wel goed voor ze geregeld hebben. Ik moet er niet aan denken dat hun dak inclusief de kippen weg zou vliegen of dat ik ze dood of zwaargewond zou aantreffen. Dat ik ze allemaal braaf echter de deur aantrof maakte me bijna emotioneel, stom he?

  Ik zie nu net dat het vanavond wederom gaat stormen, laten we hopen dat het ook nu weer met een sisser afloopt.
 • Moestuin

  Kruidenvrouwtje

  Vorig jaar ben ik gestart met het maken van geneeskrachtige tincturen en zalven. Het is gemakkelijk en leuk om te doen.

  Ik maakte met biologische kruiden uit mijn tuin tincturen van:
  – oregano
  – hysop
  – munt
  – citroenmelisse
  – tijm
  – salie
  Het werkt trouwens bijzonder goed! wij kregen hier thuis te maken met een naar hoestje en onder lichte dwang liet ik ze de tijm tinctuur slikken. Na twee dagen was het geblaf verleden tijd en was de verkoudheid ook verdwenen. Het nachtelijke zweten is voor mij ook verleden tijd door voor het slapen gaan salie tinctuur te slikken.

  En ik maakte zalven met kokosolie en bijenwas met o.a. kamille en calendula. Mijn oudste dochter heeft constitutioneel eczeem en is daardoor beperkt met producten die voor haar prettig zijn in gebruik. Hypoallergene producten zijn duur en zitten alsnog boordevol met onnodige bestanddelen. Mijn zalven kosten amper wat en zijn voor haar een verademing.

  Afgelopen week ben ik begonnen met het maken van lippenbalsem. Om het zo puur mogelijk te houden gebruik ik nu ook zo min mogelijk ingrediënten, alleen kokosolie, amandelolie, bijenwas en etherisch olieen zijn voldoende.

  Bron: mijn instagram account

  De kasten puilen ondertussen uit, verkopen is een mogelijkheid maar de verzendkosten zijn hoger dan het product moet kosten. Echt handig is dat dus niet.

  Conclusie van dit verhaal 🙂 het is de moeite waard om zelf je middeltjes te maken én mocht ik je IRL tegenkomen: ik heb altijd wel wat in huis waar ik je een plezier mee kan doen 🙂

 • Moestuin

  Kruidengeneeskunde

  Ik ben druk geweest met tincturen maken afgelopen weken.
  Het resultaat mag er zijn.

  Ik heb creme gemaakt van Calendula en bijenwas met wat etherische olie om het wat aangenamer te maken qua geur. De basis is kokosolie en dat maakt het voor nu even minder aantrekkelijk olie is namelijk botervet en trekt niet zo heel snel in de huid. Dat is in de zomer niet wenselijk maar misschien in de winter wel prettig. Het werkt volgens mij wel goed, wan de zonneallergie van de 8-jarige trok na een paar dagen weg na het smeren met de wonderolie/creme.

  In verband met opvliegers en nachtelijk zweten ben ik begonnen met de salietinctuur, Zo heb ik verschillende tincturen voor uiteenlopende kwaaltjes. Nu ik geen medicatie meer gebruik en ook blij ben dat de rommel uit mijn lichaam is vind ik het een fijn idee om alleen pure biologische kruiden (op 40% alcohol) te gebruiken. Van die paar druppels – nog geen theelepel per keer – wordt je niet dronken. De alcohol zorgt er voor dat de tinctuur niet bederft.

  Dit tuinseizoen heb ik een deel van mijn grote moestuin ingezet voor de groei van geneeskrachtige kruiden om daarmee tincturen te maken. Het seizoen loopt op zijn eind en daarmee ook het maken van de creme’s en tincturen. Met deze voorraad kom ik de winter wel door. Hoogstwaarschijnlijk de komende jaren ook 🙂
 • Honden,  Moestuin

  Tussentijdse update

  Het gaat niet goed met takkie. Hij heeft enorm veel pijn en kermt en kreunt bij iedere beweging. Echt in de benen komt hij ook niet.

  Dus gingen we wederom naar de dierenarts. Ik kreeg zwaardere pijnstilling mee en de bemoedigende woorden dat er nog genoeg opties zijn.

  Ik ben het daar niet mee eens. Ik houd er niet van als dieren lijden en dit is hier wel aan de hand. Ik heb er vrede mee als hij wordt ingeslapen, hoe pijnlijk dat ook is. Hij is tien jaar oud en sukkelt al maanden met pijn wat nu echt zover is dat hij er behoorlijk last van heeft.

  Er is nog geen uitslag van sectie op het kuiken. In de tussentijd heb ik de paar kuikens op zolder gezet en krijgen ze antibiotica.

  Het afbouwen met de medicatie gaat erg goed. Ik zit nu al een aantal dagen op 25% en dat gaat prima. Er gaat een wereld voor me open. Ik voel me zoveel beter zonder die chemische rommel. En er speelt genoeg in mijn privé-leven om knettergek van te worden, maar still standing strong. Het is een wonder en heel fijn.

  Morgenochtend ga ik voor de tweede x deze week sporten. Yes! en maandag afscheid van mijn shrink. Wat ik al eerder schreef, er is genoeg aan de hand maar het gaat echt goed met me.

  Met jullie? plannen voor het weekend?

  xx

 • Moestuin

  Dierenarts

  Vorige week jakkerde* ik met een takkie naar de dierenarts en waren we allen bang dat ik zonder takkie terug zou komen. Vandaag reed ik met een overleden kuiken naar de dierenarts om sectie te laten plegen.

  Het was dus het 13e sterfgeval in amper een paar weken tijd. Ik heb nog maar vier kuikens over. En het kan ook zo zijn dat ik morgen weer een dood dier tegenkom. Daarom pakte ik vandaag door en bracht het kuiken weg voor een autopsie. Ook verzamelde ik wat mini-kakjes die ook onderzocht gaan worden. Het kost wat, maar dan hoef ik ook niet verder te gissen wat de oorzaak is van deze tragische ellende.

  Ik ben het zat dat ze allemaal overlijden en ik moet weten wat er aan de hand is. Om dit in de toekomst te voorkomen, het huidige leed verder in te dammen en om een eventuele quarantaine in te stellen omdat de rest van mijn kippen te beschermen.

  Voor wat betreft takkie; hij heeft pijnstilling gekregen en het gaat ondertussen weer wat beter. Al weten we nog niet wat hem precies mankeerde.

  *Ondanks dat ik in een redelijke stad woon rijd ik voor de dierenarts naar een dorp hier in de buurt. Ook sporten doe ik in een (ander) dorp in de buurt. Vraag me niet waarom, want praktisch is het niet.


 • Moestuin

  Kruiden tincturen maken

  Vorige week kon ik al beginnen met het vullen van potjes met kruiden en wodka. Om precies te zijn: salie, citroenmelisse, munt en oregano. De rest van de kruiden en bloemen zijn nog niet zo ver.

  Ik kocht een aantal flessen wodka en hakselde de kruiden tot moes. De potjes waren snel gekocht bij de action. De kleine flesjes met pipetten komen deze week met de post. Mijn kruidentuin heb ik zo ingericht dat ik zo’n beetje alle geneeskrachtige kruiden bij elkaar heb staan.

  Wat er nog aan zit te komen is: diverse soorten tijm, hysop, goudsbloem (calendula) en zonnehoed (echinacea ).


  Ik heb nooit geweten dat dit onderdeel van moestuinen ontzettend leuk is. Aan ruimte heb ik geen gebrek. Naast de kruidentuin heb ik ook diverse soorten aardappels gepoot, stokbonen gezaaid, doperwten mogen ook niet ontbreken en wat dacht je van aardbeien, bieten, rapen, bloemkool, boerenkool, andijvie en sla. Oh, en heel veel tomatenplanten en komkommerplanten.

  En dan heb ik nog 200 m3 over waar ik uit noodzaak twee gevleugelde vrienden neer heb gezet om het onkruid te bedwingen.

  Zoveel land om leuke dingen mee te doen en ook zoveel ideeën. Maar het moet wel behapbaar zijn en dat is het op dit moment bijna niet, die 200m3 die nog open ligt is wel mijn achilleshiel. Mijn tuinburen kijken dan ook met meewarige blikken naar de woestenij waar twee donzige vrienden hun weg proberen te vinden (maar daar wel heel erg gelukkig zijn).

  Dit jaar dus naast de opbrengt uit moestuin ook een lading geneeskrachtige kruiden die ik hoop in te zetten in tijden van nood.

  Ik zal in een volgende blog wat uit leggen over tincturen, het gebruik en het doel. Super interessant!

  xx


 • Moestuin

  De afgelopen week

  Ik ging een dagje uit met de dames van de Terminale thuiszorg. Super spannend wat ik had ze nog niet eerder ontmoet en ik ik wist ook niet wat we gingen doen.

  Dus zwaaide een dag ervoor een heftige dosis dissociatie uit een onverwachte hoek. Maar op de dag zelf was er weinig aan het handje. Leuk dat het was! We bezochten een lokale bekendheid en in de middag waren we druk met een workshop en werden we we door een imker bijgepraat over bijenzaken. Erg interessant.

  Deze week niet gewaakt want het minderen met de medicatie voelt met vlagen ff niet fijn, en dan is een nacht slapen wel prettig.

  Ik ging sporten, zat peentjes te zweten in de sauna en werkte me een slag in de rondte op de moestuin. Mijn kruidentuin floreert goed en nog even wachten en ik kan beginnen met het maken van medicinale tincturen.

  Ik begroef weer een kuiken van mijn eerste lichting kuikens van dit jaar. Daarmee staat de teller op 10 sterfgevallen. Waarom ze bij bosjes omvallen weet ik niet. Ik heb het vermoeden dat ik meer medicijnen moet geven om ze in leven te houden. Maar daar ben ik een tegenstander van. Ik houd van natuurbroed en ik wil best wat homeopathische middelen inzetten maar als het erop neer komt dat ik alleen kuikens groot kan brengen met medicijnen dan gooi ik deze hobby in de wilgen. Het moet wel leuk blijven. • Moestuin

  Het kàn

  Ik heb echtgenoot nog niet bij gepraat over het gesprek; lukt niet, het gaat niet, ik wil het (nog) niet.

  De keer dat ik iets los liet brak er direct een tranendal door waardoor ik maar ben gestopt met praten. Ik kreeg een dikke knuffel en het advies maar lekker te gaan slapen, hij had gelijk, dat slapen werkt prima.

  De afgelopen dagen heb ik grotendeels doorgebracht bij de kippen en heb daar uren non-stop gewerkt aan een nieuw legnesten systeem. Totaal onvoorbereid ben ik het huidige systeem gaan slopen met alle gevolgen van dien. Het doosje met schroeven duvelde ondersteboven tussen mijn aardbeiplanten en ik raakte een bitje kwijt van de schroefboormachine waardoor ik met geweld een stuk hout van de muur moest rukken. Ook stond ik een paar keer op een paar kippentenen, die beestjes zijn net zo nieuwsgierig als mijn mechelse herder, niet te geloven dat ze continu overal bij willen zijn. Het maakte ook niet uit dat ik ze naar buiten had gebonjourd en het luik had afgesloten. Met ferme trappen en weet-ik-veel-wat-nog-meer-voor-geweld kwakte het luik om en kwamen ze gewoon binnen koekeloeren.

  Het (hand)zagen en timmeren en soms boren en het slepen met zware tegels en zakken zand of grote tonnen met graan put me uit maar geeft ook zoveel voldoening.

  Terwijl ik bezig was hoorde ik mezelf continu mopperen, ongelooflijk wat een mopperkont was ik de afgelopen dagen. Godzijdank heeft niemand het gehoord, ondanks het mooie weer waren er weinig mensen op het complex aanwezig.

  Ik ben niet te beroerd om mezelf vies te maken. Ik zat van top tot teen onder het stro, kippenkak en modder en rook naar zweet en heb altijd dorst, het halve litertje water wat ik meestal meeneem is lang niet genoeg. Het fijne gevoel wat ik mee naar huis neem stemt me wel altijd positief. Ik heb weer wat moois voor ze gemaakt en ik hoop dat het weer een poosje mee kan.

  Het fysiek afbreken en opnieuw opbouwen op de tuin is symbolisch van het afbreken en opbouwen proces in mijn hoofd. Het zal allemaal vast ergens goed voor zijn.

  En nu, een paar dagen later merk ik dat ik sterker ben geworden, ik voel me beter en ik begin sneller te herstellen van de negativiteit. En dat is zonder meer het beste wat me nu kon overkomen. Ik tel mijn zegeningen.