De Toestand

Opiumwet

Ik kwam er gisterenavond achter dat spontaan op vakantie gaan niet werkt als je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen.
Volgens de Opiumwet gebruik ik 2 soorten softdrugs, als ik aan softdrugs denk dan denk ik aan joint, niet direct aan een slaappil……..maar dat is het dus wel, het zijn (medicinale) drugs.

Als ik met mijn medicijnen naar het buitenland wil heb ik een medische verklaring nodig. Geen verklaring van de apotheek, maar een medische verklaring. Het medicijnenpaspoort van de apotheek is alleen handig als je in het buitenland medicijnen nodig hebt die je gebruikt. Maar dit paspoort is geen officieel reisdocument!

Er zijn er twee officiële documenten: eentje voor de Schengenlanden en eentje voor de landen die buiten de Schengenlanden vallen.

Als je een verklaring aanvraagt kan het 4 weken duren voordat je hem in huis hebt. En hij is maar 30 dagen geldig!!
Bezoek je meerdere landen achter elkaar? dan heb je voor ieder land een eigen verklaring nodig!

Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, moet je verklaring in sommige gevallen nog gelegaliseerd worden door de ambassade en het Ministerie van Buitenlandse zaken. Voor bepaalde landen zijn aanvullende documenten nodig of is de procedure anders. Op de website van het CAK kun je per land opzoeken welke stappen je precies moet doorlopen.

Dus, voor mij geen spontane vakantie, tenzij ik van risico’s houd en het niet erg vind om in bijvoorbeeld in Dubai een poosje in de cel te belanden met alle ellende wat er nog meer bij komt kijken. Ik moet er niet aan denken.

Heb jij wel eens gereisd met deze middelen zonder officiële verklaring?

6 reacties

 • kliefje

  Ja. Ik neem altijd als ik op vakantie ga eea mee, tramadol, oxazepam. Je weet maar nooit wat er onderweg ka gebeuren. Binnen Europa durf ik dat wel aan…

 • COLIN

  Heb voor jongste wel verklaring geregeld toen hij met school naar Londen ging. Was heel snel per post binnen overigens. Iedereen vond dat maar onzin. Blij dat we het wel gedaan hadden want in hun schoolbus kwam controle met drugshonden en alle tassen moesten open. Je moet er niet aan denken dat ze bij doorzoeken van zijn tas zijn (keurig afgetelde) medicatie tegen zouden komen op zo’n moment. Hij vond dit al spannend!

  Inmiddels andere medicatie; nog even uitzoeken of die wel zonder toeters en bellen mee mogen in een koffer 😉

 • Regina

  Ik heb er geen ervaring mee, maar het lijkt me inderdaad iets wat je voor jezelf goed in de gaten moet houden. Niet fijn om anders voor verrassingen te komen staan!

 • Kakel

  Binnen Europa sjouw ik ook van alles mee. Als je er een beetje netjes uitziet, komt het vast goed 😉 Zo niet, dan kan ik altijd nog iemand bellen.
  Jij ook al aan de slaappillen??

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: