Memory Lane

Memory Lane # vader

De familie praat al jaren over vader als de man die ook een slachtoffer is, een sneu figuur die ook hels moet lijden in de relatie met zijn wederhelft. Hij wordt per slot van rekening op zijn fietsje weg gestuurd om bij de kinderen te klagen, te vragen en te donderpreken.

De meesten hebben medelijden met de man, want hij bedoelt het niet verkeerd. Hoe lomp en onbenullig hij dingen ook brengt, ze zien in hem weinig kwaad. Zíj wordt gezien als het intellectuele brein, waar ik overigens mijn bedenkingen over heb, en hij als de uitvoerder, haar marionet zo gezegd.

Ik daarentegen, heb ondertussen een ander visie op vader. Want hoe sneu hij ook is, hij is er zelf bij, hij maakt iedere keer zelf de keuze om zijn verbale boodschappen over te brengen bij zijn kinderen. Hij probeert alle partijen te vriend te houden maar speelt een gevaarlijk spel. Want door naar de pijpen te dansen van zijn vrouw verliest hij langzamerhand de kinderen en kleinkinderen. En hij lijkt ook niet te snappen wat hij zelf veroorzaakt, dat werd me nogmaals duidelijk hier.

Ik heb 6 jaar geleden afstand genomen en één van mijn broers doet nu precies hetzelfde, maar misschien nog een tikkeltje erger, want hij reageert niet meer op telefoontjes en berichten.

Ik snap dat. Want ik heb hun nummer ook geblocked in mijn IPhone. Ik werd soms dagelijks gebeld, te gek voor woorden. Het incident wat de spreekwoordelijke druppel liet overlopen was begin mei, hier dus. Toen is voorgoed het luik gesloten wat mij betreft.

Wie van de twee nu de kwaadste is en wie het slachtoffer doet helemaal niet (meer) ter zake. Het gaat erom dat door alles maar te laten gebeuren je gedrag in stand houdt. Dat is dus wat ik meegekregen heb van mijn surrogaatouders in het zknhs, dat als je in situaties met mensen verzeilt raakt die je niet prettig vind, je de keuze kan en mag maken om er afstand van te nemen. Neem je geen afstand dan houd je in zekere zin het gedrag van hen in stand.

Het voelt als een opluchting, keuzes maken. En mensen die met je meedenken daarin.

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: