De Toestand

Donderdag therapiedag #30

Ik zit klem. Klem tussen het verleden en het heden.
Het zorgt er concreet voor dat ik stil sta, of althans sta te dribbelen op dezelfde plek zonder vooruit te komen.

Het verleden is een stemmetje in mijn hoofd die regelmatig dingen die ik wil doen tegenhoudt of de dingen die ik wil zeggen tegenspreekt. Rationeel gezien weet ik heel goed hoe het zit maar de praktijk werkt anders.

De crux met kinderen is dat ze je testen tot de max en dagelijks je grenzen laten opzoeken.

Dat is voor heel veel mensen een uitdaging maar niet onoverkomelijk.

Dat is het voor mij wel kom ik steeds meer achter.

En ik merk dat ik alleen verder kom door situaties te bespreken met therapeut en ik vraag me daarbij af of ik tot in lengte van dagen hulp nodig heb. Fok, dat klinkt echt super sneu en dat wil ik nu ook weer niet.

Op dagen zoals vandaag, als we in therapie de kern aanraken van de toestand ‘geen bestaansrecht’ dan zakt de moed me letterlijk in de schoenen. Komt dit ooit nog op een hoger niveau vraag ik me af.

Blegh.

6 reacties

 • די מריו

  Ik ben geen therapeut, dus daar kan ik geen antwoord op geven. Wat ik je wel mee kan geven is, je doet er wel iets aan. Er zijn ook mensen die problemen hebben en zeggen, ik heb het zo slecht zonder iets aan te doen. Je bent al een honderd stappen verder dan zij. Love As AlwaysDi Mario

 • Rietepietz

  Vást wel, zelfkennis is toch het begin “voor jezelf zorgen” dus dat komt wel goed al kan het even duren. Je hebt hulp waar je iets mee kán blijkt uit je verhaal dus gaat zeker de juiste manier vinden om er mee om te gaan. 

 • Pien

  Is ‘geen bestaansrecht’ een boodschap die je vroeger hebt meegekregen? Ik lees ook dat je verder komt door situaties met je therapeut te bespreken. Hier geef je zelf al antwoord: je komt dus verder. Misschien te kleine stapjes naar je zin, maar het gaat vaak in kleine stapjes. Wat in een jaar of 30, 40 is opgebouwd, heb je niet in een half jaar therapie veranderd. Ik hoop en gun je dat je straks merkt dat je een treetje op een hoger niveau beland bent. 

  • Lotus Lilly

   De psychiater heeft dat geconstateerd in het begin van onze behandeling. Het is hoe mijn geest werkt en hoe ik met dingen omga. Het niet hebben van bestaansrecht komt voor bij kinderen die verwaarloosd zijn of geestelijk/lichamelijk mishandeld zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: