Kids

De tiener, het vervolg

De onderzoeken n.a.v. het ongeluk zijn afgerond en een eventueel behandelplan lag vorige week al klaar. De tiener wilde liever naar school dan bij het gesprek aanwezig zijn dus konden we vandaag weer terug voor hetzelfde gesprek.

Geen probleem.  Het is wel duidelijk dat er wat aan de hand is. En of het nu te maken heeft met onverwerkt trauma – hier krijgt ze binnenkort EMDR voor – of een vorm van hersenletsel, ze willen haar graag verder helpen.

De moeilijkheid van pubers en in dit geval een puber die niet geheel doorheeft hoezeer er dingen verandert zijn, is behandelen. Want er wordt toch verwacht dat je meewerkt en als je zelf vind dat er niks aan de hand is, is dat dus heel lastig.

De afgelopen tijd heb ik veel gesprekjes met haar gevoerd over hoe ik haar gedragsverandering ervaar. Dat ik nog evenveel van haar houd als eerst, maar dat ze echt minder goed te spreken is en dat we ook wel last hebben van haar humeurigheid. En dat ik alleen maar wil dat ze in de toekomst haar dromen (juf worden in het basisonderwijs) kan waarmaken.

We snappen het best dat ze ‘gewoon’ op de oude voet verder wil. Maar dat is gewoon niet haalbaar op het moment. Ze loopt op haar tenen op school, maar ook op haar werk. En als je te lang op je tenen loopt dan gaat het op een gegeven moment fout. En daar ligt toch een stuk verantwoording van ons als ouders. Dus hebben we met haar gesproken over dat we alleen maar het beste voor haar willen. En als er niks aan de hand zou zijn er ook verder geen behandelingen zouden komen.

En we hebben een lange adem gehad, en ontzettend veel geduld. En dat heeft geresulteerd dat ze vandaag duidelijk kon aangeven waar ze steeds tegenaan loopt. Dat werd uiteraard bijzonder goed opgepakt door de revalidatie-arts en de psycholoog.

Ze krijgt de komende tijd een aantal EMDR behandelingen waarbij ze hopelijk het ongeluk een plekje kan geven en verder ook nog aanvullende gesprekken met de psycholoog. Verder zal er door de Ergotherapeut aandacht worden besteedt aan het concentratieverlies, en de moeite met prikkels.

Als ze haar poot stijf had gehouden was het vandaag tot een einde gekomen bij de revalidatie. En man, wat ben ik opgelucht dat ze mee gaat werken.

De arts heeft nog eens goed naar haar knie gekeken, die had ook een enorme opdonder gehad en ondanks de fysiotherapie vertoont hij soms kuren. Noodzaak is dat als het weer opspeelt we direct de huisarts bellen die dit moet oppakken.

Zaken zoals pijn van het litteken op haar achterhoofd en een blijvende verdikking rondom haar wenkbrauw is niet behandelbaar. Hoe vervelend dat ook voor haar is. Daar zal ze mee moeten leren leven. Dat vind ze lastig, maar is niet onoverkomelijk.

Ik hoop dat met de EMDR al een groot deel van haar klachten verdwijnen, dat er verder ‘niks’  overblijft want dat zal voor haar een enorme domper zijn. Als duidelijk wordt dat er sprake is van hersenletsel zal dat voor haar erg moeilijk te verteren zijn.

4 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: