z'n gangetje

Retraite en slaappillen

Ik schreef me deze week in voor een Body en mind (Qi gong) retraite tussen de Ze.n mon.niken. Een plek waar ik in het verleden vaker ben geweest. Een weekend resetten en weer even terug bij de basis waar ik al zolang mee bezig ben. Hopelijk wordt het de eerste van vele die in de toekomst zullen volgen.

Qi gong (vereenvoudigd Chinees: 气功; traditioneel Chinees: 氣功; pinyin: qì gōng, Japans ‘kiko of ki-ko’) (uitspraak: tsjie ghong) is een onderdeel van de Chinese leer, die men zich aanleert om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.
Qi-gongoefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een qi-gongoefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.
Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen wordt geacht de stroming van qi (levensenergie) in het lichaam positief te beïnvloeden. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van qi te hebben. De qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de qi-gongoefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen.
Bron: wikipedia

En ik stopte onbedoeld met een sluimerende verslaving. Het begon een paar jaar terug met af en toe een slaappilletje maar de laatste 2 jaar slikte ik ze dagelijks voor het slapen gaan. En tot volle tevredenheid. Ik kreeg van artsen wel eens de vraag of ze nog wel werken – de werking schijnt bij dagelijks gebruik af te nemen. En ik werd vaak op de feiten gedrukt dat ze verslavend zijn. Dat gegeven spookte regelmatig in mijn hoofd rond. Want ergens van afhankelijk zijn is niet zo mijn ding.

Afijn, lang verhaal kort. Vorige week viel ik in slaap zonder een pilletje. En daar was ik heel erg blij mee. De volgende dag leek het me goed om nog eens te proberen of het me weer zou lukken. En ook die dag ging het goed. Nu zijn we al dik een week verder en ik heb ze niet meer aangeraakt. Of die verslaving nu tussen je oren kan zitten of niet; ik kan alleen maar zeggen dat ik opgelucht ben dat ik ze niet meer nodig heb.

Mijn lieve schoonvader is op de eerste dag van dit jaar overleden. De maand december was dan ook een maand om nooit meer te vergeten en dat bedoel ik niet positief. Het was een slopende maand waar de stress rondom alles zo heftig was dat ik bang was dat ik eronderdoor zou gaan. Maar het is voorbij. de rust is wedergekeerd. Al staan de familiebanden wel op een heel laag pitje. Er zal veel tijd overheen gaan willen wij weer wat sympathie kunnen opbrengen voor sommige familieleden.

Maar nu met volle kracht positief vooruit. Voor het eerst in 10 jaar ben ik in de maand januari positief gestemd.

Jullie nog goede voornemens?

4 reacties

 • Kakel

  Lieve Lilly,
  Nog gecondoleerd met het overlijden van je schoonvader. Voor jou een groot verlies.
  Mijn complimenten dat je naar een retraite gaat. En helemaal dat je gestopt bent met de slaappillen!
  Lieve groet en sterkte ♥

 • Villasappho

  O jij had ook zo’n begin van het jaar, een paar dagen in het nieuwe jaar overleed mijn schoonmoeder. Hier zijn de familiebanden al eens opgerekt en nu inmiddels gewoon geknapt. Ik vind het heel stoer dat je gewoon kapt met die pillen en in retraite gaat, ik zou het ook wel willen maar wel met mijn tablet en een oplader bij me zodat ik eindelijk eens aan mijn blog toekom. Veel plezier en bedankt voor je reactie op mijn blog.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: