Dagelijkse beslommeringen

Die aap lijkt op je oma

Ik groeide op in een gezin waar racisme hoogtij vierde. Mijn ouders waren en zijn tot op heden vreselijke racisten. Als kind had ik het er moeilijk mee wat ze allemaal zeiden over andere mensen.

WW2 en met name HItler en zijn gruwelijke kameraden kwamen bijna dagelijks ter sprake. Ik heb er vaak over gesproken tijdens mijn therapiesessies de afgelopen jaren. Het doet wel wat met een mens als je opgroeit tussen zulke figuren.

Mijn ouders en hun kinderen hebben nauwelijks meer contact. 1 van hun kinderen trouwde met een Chinees/Surinaamse en een ander kind ging na de scheiding aan de wandel met een Marokkaanse schone.

Ik zelf trouwde met een Surinamer. Het lijkt erop dat wij als kinderen toch ons verstand hebben gebruikt in tegenstelling tot onze opvoeders.

Eén van de laatste keren dat mijn pa contact had met mijn echtgenoot en mijn zoontje was toen hij samen met hem door een boekje bladerde, een aap zag en tegen mijn zoontje zei dat die op zijn oma leek. De maat voor mij was vol. Opgedonderd uit mijn huis en mijn leven.

Nu de hele wereld op de kop staat door het overlijden van George Floyd ging ik met echtgenoot het gesprek aan over racisme. Want ik wist dat hij er als kind mee te maken had gehad maar hoe was dat tegenwoordig eigenlijk?

Mijn echtgenoot staat dichter bij de slavernij dan jij en ik. Zijn overgrootoma is als slaaf uit Africa gehaald en naar Suriname gedeporteerd. Daar zijn gruwelijke dingen met haar gebeurt. Ik ken de verhalen maar ga er hier niet over uit wijden.

Iedereen wil er vandaag de dag wat over zeggen, eerder ging het dag in dat uit over Corona, en nu staan alle talkshows strak van het onderwerp Racisme. Iedereen met een kleurtje wordt op tv gehaald en kan eindelijk alle kommer en kwel vertellen waar ze blijkbaar al jaren mee te maken hebben gehad. Gemakshalve vergeten we dat er mèèr bevolkingsgroepen in bijvoorbeeld Nederland zijn die enorm worden gediscrimineerd, het zijn niet alleen de mensen met een kleurtje.

Het enige wat ik hier dus met enige terughoudendheid over wil zeggen is dat we niet mogen vergeten dat er zoveel meer groepen mensen zijn die het enorm moeilijk hebben, en dat de nadruk wat mij betreft wat meer mag worden verlegd dan alleen naar de term BLM.

Durf jij je hierover uit te spreken?
XoXo

2 reacties

 • Mrs. T.

  Zo, dat lijkt me echt superpittig om in op te groeien. Bizar dat zulke mensen echt denken dat ze beter zijn dan anderen.

  Ik denk niet dat ik racistisch ben, maar inmiddels lijkt het wel alsof dat helemaal niet mogelijk is als je blank bent. Want onbewust schijn je het toch te zijn. En daar heb ik toch wel moeite mee. Kijk naar zoiets als zwarte piet, ik heb er nog nooit naar gekeken als een racistisch iets, daar stonden mijn ouders nooit bij stil, daar stond ik nooit bij stil en dat heb ik ook nooit richting mijn kinderen doorgegeven. Door de dwingende manier van tegenstanders van zwarte piet ging ik in eerste instantie in de weerstand: ik voelde me echt aangevallen, want -nogmaals- ik zag er geen kwaad in. Toen mensen echter gingen zeggen dat ze oprecht gekwetst werden door zwarte piet, toen begon ik te draaien. C’est le ton qui fait la musique. Ik blijf graag in gesprek met mensen. En ik ben ook heel erg van de geleidelijkheid, het komt wel. Het kost wellicht wat tijd, maar het verandert vanzelf. Aan dwingelandij heb ik een broertje dood. Ik vind oprecht dat mij op de een of andere manier allerlei dingen verweten worden terwijl ik niet eens de kans krijg om me te verdedigen, terwijl ik eigenlijk niet eens weet waartegen ik me moet verdedigen. Pfffff, heel ingewikkeld dit allemaal en ik denk ook niet dat het heel erg duidelijk is wat ik precies probeer te vertellen.
  Black lives matter. Zonder enige twijfel. Maar dat je dan dus niet eens All lives matter schijnt te mogen zeggen, dat snap ik dan weer niet.

  Ik leer mijn kinderen dat iedereen op eenzelfde manier behandeld moet worden: dik, dun, groot, klein, zwart, groen, geel, lesbisch, frigide ;-), intelligent of dom. Ik leer ze ook dat ze van willekeurig welke onsympathieke dikke, dunne, grote, kleine, zwarte, groene, gele, lesbische, frigide, intelligente of domme persoon onredelijk gedrag niet hoeven te accepteren en dat ze dan gerust iets (netjes) mogen zeggen.

  Mmmm, dit dus. zo ongeveer. Ik hoop dat ik niemand kwets met deze reactie. Voor mij is gedrag veel belangrijker en bepalender hoe ik tegen iemand aankijk als de kleur van zijn of haar velletje.

  • Lotus Lilly

   Heel goed punt wat je maakt. Ik snap namelijk wel wat je bedoelt. En ik waardeer ook dat je dit geschreven hebt. Zwarte piet is ondertussen een behoorlijk dingetje geworden. Ik kan me bijna niet voorstellen dat Nederlanders zich bewust waren van de impact van zwarte piet. Nu we er inderdaad -geleidelijk – van bewust zijn geraakt dat er mensen zijn die zich geschoffeerd voelden heeft dat ook voor bewustzijn gezorgd. Er zijn ook genoeg aanpassingen geweest, maar blijkbaar is het nog niet genoeg.

   Mijn schoonfamilie heeft zich nooit gediscrimineerd gevoeld door Zwarte piet. Ik heb het mijn schoonmoeder laatst nog gevraagd. Ze hebben het feest altijd gevierd met de kinderen. Terwijl haar oma een slaaf was. Ik bedoel maar. Het is maar net welke groep mensen je hierover aan het woord laat. Mijn echtgenoot voelt zich een wereldburger en kijkt ietwat bevreemd naar alles wat er gebeurt in de wereld. All lives Matter mag je inderdaad niet hardop zeggen, terwijl dat JUIST het punt is wat ik met dit blog wilde maken. Iedereen doet ertoe.

   We hoeven zeker niet alles te pikken en dat heeft niks met huidskleur te maken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: